Mesterii Manoli

Cred ca nu este o modalitatea mai mare a de a fura in Romania decat prin umflarea costurilor de constructie. Se intelege, cred eu, ca e vorba de constructii pentru stat, cel mai bun client in aceste vremuri. Si cel mai prost. Trec peste celebrele sali de sport aparute ca ciupercile dupa ploaie in care aproape nimeni nu face sport. Daca toata investitia in sali de sport nu e continuata de investitia in sportivi si antrenori atunci puteau foarte bine sa faca cimitire de banii aia. Macar foloseau la ceva.

Incerc sa fac o simpla comparatie intre lucrari care presupun cam aceeasi complexitate dar care costa diferit in Germania fata de Romania, diferit in sensul in care, la noi, e mai scump si construit mai lent.

1. Veltins-Arena din Gelsenkirchen e una din cele mai moderne arene din Europa, mai ales ca e multifunctionala.

Perioda de constructie: 3 ani (1998-2001)

Cost : 192 milioane euro

Utilizari: meciuri de fotbal, hokey, fotbal american, concerte, intreceri de masini, biatlon, etc.

Facilitati: 15 restaurante, 50 de gratare, 35 cafenele, gazon mobil, etc.

2. Pasajul Basarab din Bucuresti e considerat cea mai importanta investitie in infrastructura capitalei de dupa Lovitura de stat.

Perioada de constructie: 2006 – nimeni nu stie. (initial trebuia terminat in 2009) E avansata data de 2011, dar…

Cost: initial 74 milioane euro. Acum 225 milioane euro la care s-a cerut o majorare de inca 60 de milioane.

Utilizari: Trafic rutier

Comentariile mi se par de prisos. Ramane, pentru mine, doar intrebarea : cu cat se va majora costul acestori lucrari? Deocamdata sunt 40 de miloane si o durata de constructie incerta. Sunt programate sa inceapa exact  ”la anul”.

Leave a Reply