Care este rolul unui martor

Ati fost martor la un eveniment si nu stiti ce ar trebui sa faceti si de ce. Iata in continuare un ghid oferit de legis-tm.ro care sa va elucideze nelamuririle si sa va informeze cu privire la rolul si importanta pe care le aveti in rezolvarea cazului.

Daca raportati o infractiune, politia are posibilitatea de a lucra la rezolvarea cazului dumneavoastra si se vor preveni infractiuni ulterioare. Ei folosesc informatiile pe care le oferiti pentru a studia tendintele infractionalitatii si in cazul in care este identificabil un model, atunci se poate lucra in directia rezolvarii prin orientarea catre anumite zone la momente relevante. Pe langa martori, politia poate lucra cu alte agentii, de exemplu, asociatiile de locatari sau consilii.

Multe persoane, in momentul in care sunt martore la o infractiune, se intreaba daca trebuie sa dea o declaratie de martor la politie. Cu toate ca nu exista nicio obligatie legala de a da o declaratie ca martor, aceasta este o datorie civica pe care fiecare dintre noi o are pentru a ajuta politia in anchetele pe care le face.

Pentru multi, perspectiva de a da o declaratie si de a aparea ulterior in instanta, poate fi un motiv de ingrijorare. Instantele de judecata si politia stiu ca multi oameni au aceste sentimente pe timpul proceselor si vor incerca sa va ajute sa va simtiti in largul dumneavoastra.

Daca sunteti o victima a unei infractiuni, aveti posibilitatea de a spune cat de mult v-a afectat si ce anume doriti cu propriile cuvinte. Continutul declaratiei poate include o cerere de a fi informat cu privire la evolutia cazului sau puteti descrie temerile legate de infractor cauzate de faptul ca sunteti martor sau alte probleme personale.

Politia va efectua ancheta cat mai repede posibil, dar investigatiile pot dura de la cateva zile la mai multe luni pana cand un rezultat pozitiv este considerat probabil. In cazul in care politia a gasit un suspect, se vor aduna toate dovezile relevante disponibile impotriva acelei persoane si veti fi informat daca se intampla acest lucru.

Ofiterul de politie care se ocupa de caz va va oferi actualizari periodice.
Daca veti fi chemat ca martor veti fi contactat de catre un ofiter de la politie, care va va anunta data si locul. Veti primi, de asemenea, informatii cu privire la solicitarea instantei de judecata. Acestea se trimit prin posta cu confirmare de primire.

Martorii sunt vitali pentru sistemul de justitie penala. Fara martori, infractorilor le este mai usor sa evite urmarirea penala si sa continue cu neleguirile lor. Daca aveti de gand sa nu mergeti la tribunal, ar trebui sa vorbiti mai intai cu ofiterul care investigheaza infractiunea. El va putea sa va ajute sa depasiti ingrijorarea si va va asista la tribunal.
Daca vi se cere sa participati la tribunal, si nu participati, aveti in vedere ca va pot fi emise ordine pentru a va obliga sa va prezentati in fata instantei.

Leave a Reply