Mersul la sala ori practicarea unui sport de performanta este asociat, de obicei, cu un stil de viata sanatos si cu un tonus ridicat din punct de vedere moral. Dincolo de satisfactiile de aceasta natura insa, miscarea regulata si efortul fizic, in general, pot da nastere si unor aspecte mai putin placute.
Astfel, principalul aspect care ne vine in minte atunci cand vorbim despre o sala in care se desfasoara activitati sportive este transpiratia. Iar hainele imbibate cu transpiratie pot fi generatoare, in cazul atingerii si manevrarii incorecte de catre alte persoane, de imbolnaviri si contaminari cu diversi virusi. Nu trebuie ignorate nici bolile de piele care, intr-un mediu insuficient aerisit, in care oamenii depun efort fizic consistent, pot fi usor de contactat.
Aceasta situatie nu este specifica insa doar salilor de sport. Predispuse la acest gen de afectiuni snt inclusiv locurile de munca, scolile si chiar unitatile medicale, unde manevrarea si depozitarea lenjeriei si a imbracamintii nu este efectuata in mod corespunzator.
Din acest punct de vedere, medicii au identificat si o cauza comuna a celor mai raspandite infectii, in stafilococul auriu, pe care specialistii il considera extrem de rezistent la antibioticele obisnuite. Potrivit unor studii efectuate de cercetatorii de peste Ocean, o medie de doua persoane dintr-o suta sunt purtatoare ale acestui stafilococ in propriul organism, fara vreun simptom anume si fara vreo infectie care sa indice prezenta acestuia.
Ca simptomatologie, infectia cu stafilocoul auriu poate fi usor confundata cu o intepatura de insecta, cu o bubita rosiatica ce isi face aparitia pe piele, fara a anunta mare lucru. Lucrurile se agraveaza insa atunci cand, pe langa aceasta roseata, apare febra, caz in care este necesar un consult medical de specialiate. Printre cei mai vulnerabili la acest tip de infectie sunt oamenii cu sistemul imunitar scazut, in urma unor afectiuni anterioare sau netratate in totalitate, conform prescriptiilor medicale.
Spre surprinderea multora, unele dintre cele mai predispuse la infectii cu stafilococul auriu rezistent la antibiotic sunt chiar unitatile medicale. Astfel, in ciuda masurilor de curatenie stricte care ar trebui sa predomine intr-un spital sau cabinet medical, transmiterea de boli isi gaseste mediul propice de dezvoltare in astfel de medii. Lucrurile sunt oarecum de inteles, cata vreme stim cum arata salile de asteptare din spitalele noastre, unde aglomeratia este la ordinea zilei.
Astfel, atingerea, stranutul, respiratia in apropierea cuiva sau atingerea accidentala atunci cand stam la rand pentru o reteta sau un tratament pot fi de ajuns pentru contactarea unor maladii. Infectia cu stafilococul auriu poate fi stopata si cu un tratament adecvat si rapid cu antibiotic, in cazul in care organismul raspunde la acesta. Este vorba insa de infectii comune, al caror tratament necesita medicatia obisnuita in astfel de cazuri. Pentru evitarea acestora insa, regulile stricte de igiena sunt esentiale, alaturi de dezinfectia incaperilor si a spatiilor in care se desfasoara activitati in comun.