Ce este un panou solar si cum functioneaza?

Un panou solar este un ansamblu de celule solare care convertesc lumina direct in energie electrica. Prin combinarea capacitatii mai multor panouri solare, o parte din nevoile de energie ale familiei pot fi acoperite.

In prezent, in functie de tipul de panou, incepand de la 5 pana la 19% din energia luminoasa poate fi transformata in energie electrica. Aceasta este cunoscuta sub numele de ” iesire ” a panoului. Pe masura ce tehnologia este in continua imbunatatire, productia ar trebui sa creasca si mai mult.

Folosind panourile solare puteti transforma lumina soarelui, care este libera si inepuizabila, in energie electrica. Aceasta conversie este realizata datorita materialului asa-zis “semiconductor” din care se fabrica fiecare celula solara.

Doua generatii de panouri solare

Materialul cel mai des folosit pentru celulele solare este siliciul. Acest material poate aparea in trei forme:

  • siliciu monocristalin;
  • policristalin (sau multicristal);
  • siliciu amorf.

Aceste forme diferite produc diferite tipuri de panouri solare cu preturi diferite, durate de viata si productie:

  1. Prima generatie de panouri solare utilizeaza siliciu monocristalin sau policristalin (randament de 12 pana la 19%).
  2. Panourile solare de generatia a doua sunt alcatuite din celule solare realizate din siliciu amorf. Acest nume se aplica si panourilor solare bazate pe alte materiale care au aparut recent pe piata:
  • CIS (cupru-indiu-seleniu);
  • CIS (cupru-indiu-galiu-seleniu);
  • CdTe (telura de cadmiu);

Caracteristica particulara a acestei a doua generatii este ca foloseste straturi subtiri de semiconductori (“filme subtiri”). Acest lucru explica de ce aceste panouri sunt mai putin costisitoare si mai estetice, dar au si o productie mai mica (de la 5 la 11%).

Convertorul: elementul cel mai important din instalare

Un panou solar genereaza curent direct. Pentru a putea utiliza acest curent in casa sau pentru a plasa surplusul pe retea, acesta trebuie convertit la curent alternativ de 230 V. Acest lucru se face prin convertizorul sistemului, care este integrat in circuitul electric aproape de panourile solare.

Capacitatea unei instalatii solare este exprimata in varf de watt (Wp). Aceasta este capacitatea electrica maxima pe care o celula solara o poate genera in conditii ideale: colectorul solar directionat spre soare.

Orientarea ideala pentru panourile solare este cu adevarat indicata spre sud. Daca panourile sunt instalate intre sud-est si sud-vest, pierderea de productie este de 5%. Daca panourile sunt instalate in afara acestor limite, pierderea creste rapid.

Ei bine, acum ca ati aflat cateva lucruri interesante despre panourile solare, cu siguranta va puteti indrepta atentia spre Top Solar SRL pentru a va alege panourile pentru locuinta dvs.

In cazul in care veti face acest lucru, veti beneficia de o serie importanta de avantaje. In primul rand, discutam despre o energie curata, discutam deasemenea despre un sistem care nu polueaza mediul inconjurator si nu ii deranjeaza pe cei din jur.

Apoi, optand pentru panouri solare, veti amortiza rapid costurile investitiei, pentru ca atata timp cat veti utiliza panourile solare, nu va mai fi nevoie sa suportati costuri privind plata energiei respective.

Deci, tinand cont de aceste detalii, este indicat sa optati pentru panouri solare cat mai repede cu putinta.

Leave a Reply