Cum alegi un fierastrau circular?

Atunci cand te ocupi cu prelucrarea lemnului, nimic nu iti poate fi mai util decat un fierastrau circular cu masa, dat fiind faptul dupa cum este bine stiut faptul, acest echipament isi gaseste locul atat in toate atelierele specializate, dar si in gospodaria fiecarui amator.

Asadar, indiferent ca ai de gand sa il dedici lucrarilor profesionale, sau ca iti este util doar pentru indeplinirea diferitelor munci in propriul tau atelier – cum ar fi realizarea unor scanduri pentru un gard nou, in mod evident aceasta este unealta potrivita.

Atunci cand doresti sa iti alegi o un fierastrau circular, cu siguranta trebuie sa tii cont de anumite aspecte importante, pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza.

Tipologia: in functie de caracteristici, fierastraiele circulare se incadreaza in patru mari categorii: portabile, extensibile, tip birou si hibride. Fierastraiele portabile sunt usor de transportat dintr-un loc in altul. Cele extensibile sunt utile pentru muncile in gospodarie sau pentru a crea obiecte de mobilier.

Fierastraiele circulare de tip birou sunt extrem de puternice si sunt ideale pentru profesionisti; in timp ce fierastraiele hibrid au o putere mai slaba si preturi atractive, astfel incat sa si le permita toata lumea.

Modul de alimentare: reprezinta un alt detaliu de luat in calcul cand doriti sa alegeti o asemenea masinarie, astfel ca exista modele cu acumulator sau cu fir.

Pentru un produs pe care sa il folosesti ocazional, te poti orienta spre un fierastrau cu acumulator, care isi va face excelent treaba si care va putea fi transportat dintr-un loc in altul fara probleme. Pentru lucrari profesionale, si pentru utilizare zilnica, va fi necesar un fierastrau cu fir.

Puterea: este cea care iti arata care este cantitatea de energie pe care motorul o transfera in lame si are o mare importanta in ceea ce priveste randamentul. Puterea este masurata in wati (W), respectiv in cai putere (CP), si variaza de la un model la altul.

Din punct de vedere al puterii exista fierastraie care au pana in 2000W putere, iar acestea sunt cele din clasa hobby, si care sunt ideale pentru a fi utilizate in gospodarie.

Exista fierastraiie care au intre 2000 si 3000 de W putere, si care sunt considerate a fi semiprofesionale. Exista apoi fierastraie care au peste 3500 W putere, care pot lucra la foc continuu, si care sunt considerate a fi profesionale.

Turatia: Aceasta face referire la viteza cu care se invarte panza si este indicata sub forma rpm (rotatii pe minut). Cele mai multe fierastraie ofera un numar de rotatii pe minut cuprins in intervalul 2500 si 6000.

Caracteristicile lamei: Acestea fac referire la dimensiuni, fac de-asemenea referire la materialul de fabricare, la adancimea de lucru si functia de taiere oblica.

Siguranta: In momentul in care va alegeti un fierastrau circular, cu siguranta este necesar sa va indreptati atentia spre unul care sa poata sa va ofere un grad ridicat de siguranta.

Acest lucru inseamna ca fierastraul trebuie sa dispuna de accesorii de protectie precum sina de ghidaj (care confera precizie), aparatoarea (care te fereste de aschii), comutatorul (pentru un plus de siguranta la pornire/oprire).

Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai importante detalii care conteaza in momentul in care vine vorba despre achizitionarea unui fierastrau circular.

Leave a Reply