De ce sa mergeti la un azil de batrani

Raspunsul la intrebarea: “De ce sa mergeti la un azil de batrani?”, este adesea foarte clar si simplu: pentru ca nu exista nimeni care sa aiba grija de dumneavoastra si ati ajuns la o varsta la care nu mai puteti sa va descurcati singur, mai ales daca suferiti si de o afectiune care va impiedica sa faceti miscare si sa va ingrijiti.

De asemenea, se poate intampla si situatia in care nu aveti unde sa locuiti, pentru ca din diverse motive ati ramas fara un acoperis deasupra capului. Nu de putine ori s-a intamplat ca batranii sa isi treaca proprietatile pe numele copiilor sau a altor rude ori persoane care le-au garantat ca vor avea grija de ei, iar dupa aceea i-au alungat fara nici un fel de regret din casele lor. Acestea sunt situatii triste, dar, din pacate, se intampla destul de des.

Inainte de a merge la un azil de batrani, varstnicul respectiv trebuie sa se gandeasca foarte bine la aceasta decizie, pentru ca din acel moment viata lui se va schimba foarte mult, in rau sau in bine, depinde de mediul in care a trait, dar si de azilul la care urmeaza sa mearga.

Putem spune ca in majoritatea cazurilor, batranii care opteaza sa mearga la azil sunt fortati de imprejurari sa ia aceste decizii, pentru ca nimeni nu isi doreste sa locuiasca intr-un astfel de loc, cel putin la noi in tara, unde conditiile si serviciile nu sunt tocmai la standardele la care ar trebui sa fie un azil de batrani. Pentru a ne convinge de acest lucru este suficient sa privim cum arata un azil de batrani din Franta, din Spania sau din Elvetia si vom constata ca exista diferente impresionante.

De asemenea, se poate ajunge la concluzia ca un azil de batrani este mai bun si in situatia in care familia este depasita de situatie si, pur si simplu nu este in masura sa ii ofere persoanei in varsta asistenta de care are nevoie. Acesta este cazul persoanelor care sufera de diferite boli, in special boli psihice, cum ar fi, de exemplu, Alzheimer-ul.

Din cauza ca familiile nu sunt in masura sa ofere ajutor si asistenta la domiciliu, prefera sa ii interneze pe varstnici intr-un azil de batrani. Aceste situatii sunt oarecum de inteles, pentru ca se gandesc la binele persoanei respective, care acasa ar fi in pericol. In schimb, la azil va fi supravegheata de personal medical si ingrijitori profesionisti, care stiu cum sa actioneze in situatii limita.

Azilul de batrani nu trebuie sa fie privit ca o inchisoare, pentru ca aici, persoanele in varsta pot sa stea alaturi de alti semeni ca ei si sa scape de singuratatea atat de apasatoare.

Leave a Reply