Curiozitati despre Oktoberfest pe care probabil nu le-ai aflat inca

Septembrie este vremea in care inevitabil trecem de la vara la toamna, iar zilele se scurteaza considerabil. Aceasta schimbare de anotimpuri se intampla la nivel mondial, dar in sudul Germaniei, localnicii si turistii se pregatesc pentru un eveniment festiv cu totul diferit. München, un oras modern in toate sensurile cuvantului, este capitala Bavariei. Acesta se afla pe marginea Alpilor si este cel mai mare oras din Bavaria si al treilea ca dimensiune din Germania.

Raul Isar curge prin Munchen pe drumul sau catre Dunare, iar in aceasta perioada a anului, unii spun ca fluxul sau este mai mult compensat de fluxul de bere. Timp de doua saptamani pe an, din 19 septembrie si pana pe 4 octombrie, o sarbatoare frumoasa se desfasoara in München, unde companii internationale, branduri de renume mondial, resurse de inalta tehnologie isi dau mana ca intr-un basm pentru a compune arhitectura splendida si gratioasa ce gazduieste cliseul anual german, Oktoberfest.

Pentru cei care traiesc in Munchen, aceste doua saptamani vor fi o aventura palpitanta, plina de bere si  turisti chercheliti. Daca orgiile ragusite de la nivelul intregului oras nu sunt pe placul dumneavoastra, ar fi bine sa stai departe de centrul orasului pana la sfarsitul festivitatii. Daca locuiti in apropierea Festwiese, epicentrul petrecerilor, mai bine inchideti ferestrele ermetic si obisnuiti-va cu mirosul de bere amestecat cu voma.

In dimineata primei zile are loc parada, la care principalii participanti sunt proprietarii de corturi. Lor li se alatura in curand chelneritele, berarii si asociatiile de fotografie bavareza de moda veche. Cele doua parade se indreapta spre “Theresienwiese”, locul in care are loc efectiv Oktoberfest. Caii trag vagoane mari cu butoaie de lemn pline cu bere, tunarii dau focuri de artificii, iar un copil in haina personificata a armatei conduce parada. In acelasi timp, mii de oameni, stand in 14 corturi imense, asteapta deschiderea oficiala. Atmosfera va fi de sarbatoare, dar uscata. Nimeni nu primeste o inghititura de bere buna bavareza inainte ca primarul din München sa atinga la amiaza primul butoi. Aceasta traditie a inceput in 1950, atunci cand primarul Thomas Wimmer a initiat sarbatoarea atingand ceremonial butoiul de bere, unul imens numit cerb. Toate butoaiele din lemn sunt dotate cu nume de animale diferite. Cerbul are o capacitate de 200 litri.

Politia patruleaza zona incontinuu. Fiecare ofiter de serviciu si voluntarii sai isi dedica timpul cauzei. Pentru cei mai multi dintre ei, este atat o onoare cat si o provocare semnificativa. Cantitatile mari de alcool consumate duc la numeroase conflicte.

Leave a Reply