Orice freelancer care doreste sa intre in legalitate, trebuie sa isi deschida propria afacere. Iar pentru cei care nu stiu foarte multe despre acest lucru, trebuie spus ca cea mai usoara modalitate prin care un freelancer sa intre in legalitate este PFA. PFA provine de la cuvintele ” persoana fizica autorizata”, iar din simpla denumire ne putem da seama cu o foarte mare usurinta chiar si de semnificatia acestora.
Infiintarea PFA se poate obtine chiar si in trei zile, iar pentru aceasta nu este nevoie decat de un capital de minimum 200 lei. Atunci cand doresti sa aplici pentru infiintare PFA, trebuie sa fii constient ca exista si dezavantaje, iar unul dintre acestea este plata impozitului pe venit, care trebuie facuta trimistrial, in patru rate egale.
Legislatia din tara noastra spune ca pentru infiintare PFA sunt eligibile toate persoanele cu varste de peste 18 ani, dar atentie, este necesar ca acesta sa nu fii comis in trecut infractiuni de natura financiara si care neaparat trebuie sa aiba pregatire profesionala in domeniul in care doresc sa activeze.
Mai mult decat atat, este necesar ca toate persoanale care doresc sa infiinteze un PFA sa detina un sediu profesional si nu il ultimul rand, sa declare pe propria raspundere ca indeplinesc absolut toate conditiile prevazute de lege in acest sens. In ceea ce tine de stabilirea sediului profesional, aici trebuie dovedit dreptul de folosinta al imobilului cu ajutorul actelor, cum ar fi certificatul de inchiriere al imobilului respectiv sau contractul de cumparare al acestuia.
Ceea ce trebuie stiut deoarece este destul de important, atunci cand o persoana doreste infiintarea unui PFA, este ca in caz de insolventa, nu se aplica aceeasi regula ca in cazul unui SRL, in care proprietarul raspunde doar cu patrimonial inregistrat al companiei pe care o detine, ci in cazul PFA, proprietarul raspunde chiar si cu averea pe care o detine. Atunci cand doriti infiintarea unui PFA trebuie neaparat sa alegeti un nume pentru acesta si nu in ultimul rand, sa verificati daca acesta este disponibil.
In cazul in care numele ales de dumneavoastra este unul disponibil, atunci acesta trebuie rezervat numaidecat la Registrul Comertului. Urmatorul pas pentru infiintare PFA este depunerea cererii de inregistrare la Registrul Comertului si nu in ultimul rand, a cererii de autorizatie de functionare la tribunalul judetean. Apoi nu mai raman decat trei zile de asteptare, caci acesta este termenul de eliberare al certificatului de inregistrare.
Nu in ultimul rand, trebuie stiut ca, pe langa actele prezentate mai sus, cel care doreste infiintare PFA trebuie sa mai ataseze si cateva anexe pentru sustinerea cererii si care constau in: copie dupa bulletin sau pasaport si copie dupa un document care sa ateste drepturile de folosinta ale sediului profesional( contract de inchiriere, comodat, contract de vanzare- cumparare).