Ce caracteristici trebuie sa indeplineasca teava pentru panouri solare?

Montarea instalatiilor solare termice presupune utilizarea unor produse si accesorii compatibile cu acest sistem. Pentru ca vorbim despre un sistem de incalzire a apei, avem in vedere si faptul ca cerintele sunt oarecum destul de mari. In cazul tevilor, spre exemplu, este nevoie ca acestea sa respecte anumite conditionari, astfel incat rezistenta lor sa asigure buna functionare a instalatiilor termice.

Pentru aceste sisteme de incalzire pe baza de panouri solare se foloseste in general teava izolata pentru panouri solare. Acest tip de teava este special creata pentru aceste tipuri de lucrari, doarece modul in care este realizata acopera majoritatea cerintelor pe care tevile pentru instalatii termice le ridica.

Astfel, una dintre cerintele cele mai importante in cazul acestor tipuri de lucrari este flexibilitatea. Este important ca o teava sa fie flexibila, deoarece daca vorbim despre un conductor dur, lipsit de elasticitate, acesta are sanse mai mari sa se rupa in urma solicitarilor.

Este nevoie ca un element de acest tip sa fie flexibil, deoarece doar in acest fel pot fi preluate o serie de eforturi generate de activitatea sistemului.

Spre exemplu, trecerea de la o temperatura scazuta la o temperatura ridicata, dar si inversul situatiei, va duce catre o intindere si apoi o compresie a materialului din care este executata teava. Aceasta ar trebui sa fie  suficient de flexibila si elastica incat sa poata rezista acestor cicluri de dilatare, chiar daca nu vorbim despre dilatari majore.

Pe de alta parte, tot elasticitatea face ca teava sa poata fi asezata cu usurinta, chiar si in locurile cele mai putin accesibile, lucru care conteaza foarte mult in cazul lucrarilor de incalzire cu panouri solare.

Un alt aspect foarte important face referire la izolatia tevii. Teava izolata pentru panouri solara este cea mai potrivita pentru acest tip de lucrari, deoarece izolatia este in sine o masura sporita de protectie. Atat sistemul de incalzire in sine, cat si utilizatorii, sunt protejati astfel de eventualele temperaturi ridicate, datorita izolatiei de tip elastomer expandat cu celule inchise.

De retinut este faptul ca teava izolata pentru panouri solare poate rezista pane la temperaturi de 175 de grade Celsius, ceea ce nu este deloc de neglijat, ci devine chiar remarcabil prin prisma izolatiei care asigura astfel de caracteristici.

Tevile pentru panouri solare sunt realizate astfel incat sa reziste si la radiatii ultraviolete, deoarece in cazul sistemelor de incalzire pe baza de panouri solare expunerea la soare este o conditie fara de care nu se poate. Din acest  motiv tevile sunt protejate, astfel incat ele sa reziste si din acest punct de vedere.

Informatiile acestea ar trebui sa fie cunoscute tocmai pentru a sti cate este de important sa folosim produsele potrivite acolo unde este necesar acest lucru.

Teava izolata pentru panouri solare nu poate fi inlocuita de alt produs deoarece ea este special destinata sa reziste solicitarilor si sa reziste, sporind in acest fel rezistenta sistemului de panouri solare ca intreg. In final, acesta este lucrul care conteaza cel mai mult, pentru ca investitia se face ca intreg pentru tot sistemul de incalzire.

Leave a Reply