Dupa ce a ales modelul si esenta de lemn ce urmeaza a fi utilizate la realizarea scarii interioare, fiecare proprietar se vede nevoit sa opteze pentru una dintre solutiile de finisaj. Astfel, va avea de ales intre lac sau ulei. Pentru ca o alegere inteleapta se ia numai in cunostinta de cauza, iti voi prezenta mai jos ce presupune fiecare alternativa in parte.
Inainte de toate, este necesar sa stii ca lacul este ideal in cazul scarilor supuse traficului intens. Este demn de luat in calcul de asemenea si acolo unde se doreste protectie sporita contra umiditatii sau o scara interioara cu aspect lucios. Dezavantajul cu care vine la pachet se resimte pe termen lung, in sensul ca lucrarile de reparatie sunt destul de dificile, intrucat se impune raschetarea si retratarea scarii.
Uleiul este alegerea constanta a proprietarilor de locuinte cu familie datorita aspectului natural. Nu sunt de neglijat nici proprietatile tehnice ale acestei substante menite sa stabilizeze lemnul. Spre deosebire de scarile din lac, cele tratate cu ulei nu ridica pretentii mari atunci cand vine vorba de intretinere.
Lac versus ulei – ce alegi?
Lacul este una dintre solutiile de finisaj ce se aplica pe scarile interioare din lemn masiv cu un rol precis – acela de a oferi protectie si luciu. Astfel, scarile frecvent utilizate pot beneficia de o protectie optima, mai ales atunci cand se foloseste un lac cu calitati de rezista mecanica. Acesta nu face altceva decat sa imbrace suprafata scarilor cu o pelicula cu rol de protectie.
Lacul este recunoscut pentru rezistenta la umiditate. Acesta actioneaza drept scut protector intre umezeala rezultata din curatarea scarilor si suprafata acestora. Chiar si asa, este de dorit sa eviti sa expui scarile la prea mult umiditate. Procesul de curatare a scarilor se face cu deosebita atentie.
Cat priveste aspectul scarilor exista mai multe grade de luciu. Optiunile sunt dintre cele mai diverse la acest capitol, astfel ca vei putea alege un lac lucios, unul mai putin lucios sau unul cu tenta mata. Practic ai posibilitatea sa „setezi” gradul de intensitate dorita.
Aplicarea lacurilor pe scara interioara nu se face la voia intamplarii, ci trebuie tratata cu maxima responsabilitate. In caz contrar, un strat prea gros poate determina fisurarea peliculei, ceea ce cu siguranta nu iti vei dori. Secretul unei suprafete perfect netede consta in slefuirea atenta intre straturile aplicate.
Punctele slabe ale utilizarii lacurilor in finisarea treptelor de scara din lemn masiv se refera la zgarierea si tocirea peliculei. Este vorba despre uzuri normale ce vor impune interventii specifice precum raschetare, lacuire.
Ce este cert insa, acolo unde se doreste un finisaj lucios sau protectie contra umiditatii, lacul reprezinta solutia ideala.
Uleiul se numara printre cele mai vechi solutii de tratare a lemnului, extrem de populara in randul publicului adept al naturaletii si autenticitatii. In prezent, uleiurile au atins performante uimitoare, pe piata fiind prezenta o gama diversa de uleiuri cu caracteristici distincte, special concepute pentru suprafete solicitate.
Avantajul cu care vine la pachet uleiul este de ordin tehnic si se refera la saturarea fibrelor. Daca lacurile vizeaza protectia suprafetei exterioare a lemnului, uleiurile actioneaza in profunzime. Astfel, prin aplicarea unui anumit numar de straturi de ulei, lemnul va beneficia de un tratament complet, pana la interior.
Asta se traduce prin reducerea riscului de aparitie a curburilor, cauzate de umiditatea din interior fibrei. Ei bine, uleiul stabilieaza lemnul si omogenizeaza gradul de umiditate al lemnului. Chiar daca temperatura si umiditatea ambientala vor varia, saturarea fibrelor tine sub control lemnul utilizat.
Finisajul cu ulei reprezinta o alegere inspirata cand se doreste un aspect mat, cat mai aproape de natural pentru scara din lemn masiv. Uleiul revigoreaza lemnul si ii pune in valoare toate elementele de autenticitate specifice lemnului masiv.
Intretinerea scarilor din lemn tratate cu ulei este mai usor de realizat decat in cazul lacului. Aplicarea sa este simpla si la indemana, intrucat nu necesita cunostinte in domeniu. O carpa imbibata in ulei si o tehnica corecta sunt indeajuns pentru obtinerea rezultatelor dorite.
Cu aceste informatii in minte, alegerea sta in mainile tale. Daca crezi ca inca mai ai nelamuriri, site-ul dippanels.ro este de real ajutor.