Cum se prelungeste un cos evacuare centrala peleti?

Daca ai nevoie sa prelungesti un cos evacuare centrala peleti, este bine sa stii ca acest lucru nu este greu de facut si ai nevoie doar de cateva indrumari si sa nu te abati de la calitate. In rest, lucrurile decurg de la sine.

Cum se prelungeste un cos evacuare centrala peleti?

Orice cazan, orice centrala pe peleti sau pe alt combustibil are nevoie de un cos de evacuare. Ca si in cazul clasicelor sobe din teracota cu lemne, si centralele au nevoie de cosuri de evacuare realizate corect si care sa nu se infunde.

Uneori, piesele cu care vin centralele din fabrica nu sunt suficiente pentru montaj. De aceea trebuie sa stii cum se prelungeste un cos evacuare centrala peleti.

Pasii sunt simpli si este de preferat sa fie facuti de catre un instalator profesionist, care monteaza centrala si face toate racordurile.

In primul rand ca se calculeaza distanta de la centrala pana la gaura de evacuare din peretele camerei. In functie de aceasta distanta si relieful zonei, se calculeaza de cate bucati de prelungire este nevoie. Bucatile de prelungire au in general doua lungimi, de un metru sau 50 de centimetri.

Se fac anumite ajustari pentru a ajunge o o distanta aproximativ unitara, astfel incat sa nu fie nevoie de imbinari care sa nu corespunda.

In functie de diametrul solicitat de catre fabricatul cazanului, se pot alege prelungiri cu diametrul de 80, de 100/ 60 si de 125/ 80. Pentru aceste masuri de diametru se gasesc prelungiri cu lungimi de jumatate de metru sau de un metru.

In functie de obstacolele intalnite in cale, se pot achizitiona si monta coturi la 45 de grade sau la 90 de grade, in functie de necesitati. Ele se aleg in functie de diametrul pe care il are cosul, existand asemenea coturi pentru fiecare diametru in parte.

In functie de configuratia traseului, se mai pot achizitiona suplimentar si garnituri de etansare cos evacuare centrala peleti. Si ele se incadreaza pe fiecare masura in parte.

In cazul in care nu este prevazut de la inceput, cosul de evacuare ar trebui sa aiba in capat si o grila de protectie. Ea se numeste grila pentru terminatie evacuare gaze arse si are rolul de a tina la distanta eventualele particule, gunoaie aduse de vant sau pasari care ar putea intra pe cos.

Cosul de evacuare centrala peleti este legatura acesteia cu exteriorul si, fara aceasta grila poate sa constituie sursa unor defectiuni si accidente ale centralei. Un cos care se infunda sau in care intra pasarele fie sa isi faca cuibul fie doar sa se odihneasca (pot lasa pene sau fulgi) sunt sursa de accident si blocaj al centralei.

Orice impuritate care cade de acolo va duce la blocarea centralei si la defectarea ei. De aceea, este absolut necesar ca aceasta grila (considerata de multi un moft sau inutila) este extrem de importanta.

Montajul si realizarea unei prelungiri pentru un cos evacuare centrala peleti nu este greu de realizat insa este indicat sa fie facuta de catre un instalator profesionist.

 

Leave a Reply