Golf 5 si motivele pentru care a fost apreciat in intreaga lume

Golf MK5 de la Volkswagen (cu numele de cod Typ 1K) este o masina compacta, a cincea generatie a Volkswagen Golf si succesorul Volkswagen Golf MK4.

Construit pe platforma Volkswagen Group A5 (PQ35), a fost prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt in octombrie 2003 si a fost scos la vanzare in Europa o luna mai tarziu. O versiune compacta a automobilului MPV a fost produsa ca Golf Plus. Golf Mk5 a fost inlocuit in 2009 de Volkswagen Golf Mk6 .

Mk5 a fost totusi criticat pentru materialele sale interioare si de bord, care au fost vizibil mai ieftine comparativ cu cele de pe Mk4 (care a fost laudat pentru aducerea standardelor premium de calitate interioara la clasa generala) – se zicea ca aceasta decizie este un act deliberat din partea Volkswagen pentru a crea o distinctie pe piata intre Golf 5 si Audi A3 considerabil mai scumpa, desi aceasta decizie a fost inversata in mare masura pentru Mk6 cativa ani mai tarziu, cand materialele premium cunoscute de la Mk4 au fost reintroduse.

Optiunile pentru motoare si transmisii variaza de la o tara la alta, dar Golf MK5 este disponibil cu 4 cilindri, 5 cilindri si 6 cilindri in motoare pe benzina, precum o varianta turbo diesel. Optiunile de transmisie includ cutie de viteze manuala, automata, Tiptronic si Direct-Shift (DSG).

In septembrie 2005, a fost anuntat modelul Golf Mk5 GT, care a primit o varianta a unui motor pe benzina de 1,4 L in configuratia twincharger (TSI) sau un TDI de 2,0 litri. Ambele sunt disponibile ca versiuni de 125 kW, in timp ce motorina este de asemenea disponibila in varianta de 140 CP in Marea Britanie.

Noul motor Twincharger (TSI) pe benzina utilizeaza Fuel Stratified Injection (FSI), impreuna cu o pereche de injectoare care forteaza inducerea aerului. Acest sistem beneficiaza de eficienta de pompare a supraalimentatorului la turatii mai mici si de eficienta de consum a turbocompresorului la turatii mari.

Aceasta duce la o livrare constanta a energiei in intervalul de reglare si la o eficienta mai buna a consumului. Atat versiunile pe benzina, cat si cele diesel sunt disponibile si cu DSG ( Direct-Shift Gearbox).

Pe piata din Romania, Golf 5 a fost si este inca o masina cautate, iar variantele de piese auto pentru Golf 5 1.6 FSI sunt disponibile la scara larga. Producatorul subliniaza nevoia de schimbare a pieselor la timp cu altele de cea mai buna calitate, astfel incat masina sa functioneze perfect pentru cat mai mult timp.

Specificatia de baza oferite Statelor Unite si Canadei  folosesc acelasi motor pe benzina de 2,5 litri cu cinci cilindri care alimenteaza Jetta si New Beetle pe aceste piete.

Optiunile de transmisie din America de Nord includ varianta manuala cu 5 trepte sau automata cu 6 trepte cu Tiptronic. Motoarele diesel au fost indisponibile, desi au fost oferite pana in 2006 pe Jetta pana cand reglementarile privind emisiile din SUA a dus la indisponibilitatea lor temporara.

Avand statisticile de la modelele anterioare, este lesne de inteles faptul ca si Golf 5 va ramane in functiune pentru foarte mult timp, chiar daca nu se mai produce, doar daca masinile sunt corect intretinute.

Leave a Reply