In timpul iernii baile au o reputatie mai putin buna din cauza suprafetelor ceramice reci care pot strica bucuria dusurilor. O idee foarte inspirata pentru incalzirea bailor pe perioada rece din an este cea prin pardoseala.
Datorita unor conceptii gresite legate de costurile prea mari si dificultatile de instalare, incalzirea prin pardoseala este privita ca un lux pe care nu si-l permit prea multi.
Vom vedea, insa, ca folosirea incalzirii prin pardoseala pentru bai nu este deloc atat de greu de realizat pe cat se crede, tehnologia devenind tot mai accesibila si mai usor de implementat si avand avantaje mari.
Avantajele incalzirii prin pardoseala pentru baie
- Un mod eficient de a incalzi baia – In cazul incalzirii prin pardoseala, pe masura ce aerul se incalzeste, caldura este distribuita la o tempertaura constanta in mod uniform si eficient in intreaga camera. Acest lucru este foarte avantajos pentru baile cu tavane inalte, iar pardoseala va fi intotdeauna calda si placuta la atingere.
- Se castiga spatiu in baie – Datorita faptului ca elementele de incalzire sunt plasate sub pardoseala si nu exista calorifere, veti castiga spatiu si un plus de stil si eleganta.
- Creste valoarea casei sau a apartamentului – Incalzirea prin pardoseala are reputatia de a fi o tehnologie de ultima generatie de inalta clasa si va creste considerabil valoarea casei sau a apartamentului tau. Astfel, daca vei dori sa vinzi, vei putea atrage cumparatori care cauta lux si eleganta.
- Costuri reduse cu incalzirea – Desi implementarea tehnologiei poate fi un pic mai costisitoare decat metodele clasice, in timp, incalzirea prin pardoseala isi va justifica eficienta prin faptul ca ajuta la reducerea facturii de caldura.
- Bonus al incalzirii prin pardoseala – Sistemul se poate conecta la gaz sau la energie solara si poate fi prevazut cu un termostat pentru pardoseala care eficientizeaza considerabil consumul energetic si ajuta la reducerea facturilor.
Implementarea incalzirii prin pardoseala in baie
Solutiile de incalzire trebuie gandite si planificate in timpul constructiei, sau macar inainte de a turna sapa in baie, pentru ca astfel exista mai multe optiuni si se pot cabla usor elementele electrice.
Componentele de incalzire in pardoseala sunt de obicei instalate deasupra stratului de beton sau de lemn, sub finisajul podelei.
Exista doua tipuri de incalzire electrica prin pardoseala si anume:
- Incalzirea in placa – acesta este cazul in care firele sunt asezate in interiorul placii de beton, podeaua fiind pusa deasupra. Caldura din fire radiaza prin placa de beton pana la podea.
- Incalzirea in sapa – pe stratul de beton se toarna o sapa sau se pune un strat de nisip sau de pietris, firele de icalzire fiind plasate in sapa cu plasa si agarfe de fixare. Deasupra sa va instala suprafat podelei.
Specialistii sugereaza alegerea incalzirii prin sapa, deoarece aceasta protejeaza mai bine bobinele covorului de incalzire in timpul instalarii. In plus, incalzirea prin sapa are avantajul unei perioade de incalzire si racire mai scurte decat cea prin placa, permitand controlul mai eficient al temperaturii si al energiei consumate.